Italienska köttbullar i tomatsås

28 mars, 2019
Blog post

Den här rätten är bara så god! Köttbullarna är saftiga, stora, smakrika och mättande. För mig räckte det att äta en tillsammans med lite pasta så var magen nöjd. Det kanske ser ut att vara en del moment för att få till den här rätten, men det mesta sköter sig självt faktiskt så det går rätt fort och är framförallt lätt att göra.

Köttbullar:
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 mindre gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
500 gram nötfärs

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rör ihop ströbröd och mjölk i en bunke.
3. Finhacka lök och vitlök. Blanda i ströbrödsblandningen och tillsätt kryddorna. Rör om och låt svälla någon minut.

4. Tillsätt nötfärs och blanda om ordentligt.
5. Förbered en plåt med bakpapper. Rulla stora köttbullar. Lägg köttbullarna på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Vänd runt dom då och då så de får en jämn färg.

Tomatsås:
1 mindre gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk olivolja
1 burk krossad tomat
1 dl tomatketchup
1 msk tomatpuré
1 msk strösocker
1 msk balsamicovinäger
2 dl vatten
salt och peppar efter tycke
1 näve färsk basilika

Gör såhär:
1. Finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan tills löken mjuknar. Du kan använda en djup stekpanna eller en gryta.
2. Tillsätt krossad tomat, ketchup, tomatpuré, socker och balsamicovinäger. Rör om tills det börjar puttra.

3. Tillsätt vatten och salta och peppra efter tycke.
4. Lägg i de färdiggräddade köttbullarna och låt småputtra (gärna under lock) i ca 20-30 minuter (beroende på hur mycket tid du har). Strö över färsk basilika.

Servera med: fräsch sallad, nykokt spaghetti (eller tagliatellepasta) och toppa, med fördel, rätten med riven parmesan.

Prev Post Next Post