Blog post

Högrevsgryta med purjolök

28 oktober, 2018

Nu är det verkligen inte lätt att fota sin mat när det börjar bli mörkare ute. Jag får fila på hur jag ska få till det 🙂 Ikväll åt vi högrevsgryta till middag, den innehåller en del fina grönsaker och riktigt god var den med en gnutta sting i av chiliflaksen. Här kommer receptet som räcker till 3-4 personer.

Ingredienser:
500 g högrev
rapsolja + smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
4 medelstora morötter (eller 2 stora)
1 gul paprika

1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver
1 msk vegeta (kryddblandning från Balkan)
1 tsk chiliflakes/chilipulver
salt och peppar

1 tsk granatäppelsirap
1 tsk ketjap manis (söt soja)
1/2 dl tomatpure
1 msk senap
2 dl vatten
(ev. maizena majsstärkelse + vatten)

Första bilden visar innan jag lägger locket på och låter den koka 1 timma, och andra är när den i stort sätt är klar.

Gör såhär:
1. Hacka alla grönsaker fint (paprika, morot och purjolök får vara lite större bitar).
2. I en gryta hetta upp ca 4 msk rapsolja och en stor klick smör på medelhög värme. När smöret tystat lägger du i köttet och bryner det någon minut.
3. Lägg i alla grönsaker, kryddorna och smula sönder grönsaksbuljongen, rör runt 3-4 minuter.

4. Blanda granatäppelsirap, ketjap manis, tomatpure, senap och vatten och tillsätt i grytan. Lägg på locket och sänk värmen till låg. Rör runt i grytan då och då. Låt koka ca 50-60 minuter. Behövs mer vatten så tillsätt det.
5. När grytan börjar bli klar och om den är aningen vattnig så blanda 1 msk maizena majsstärkelse med 3-4 msk kallt vatten i en liten skål/glas, tillsätt i grytan och rör om. Grytan ska då tjockna. 
6. Servera med potatismos, ris, eller röda linser och gärna en god sallad till.

Smaklig måltid 🍴

Prev Post Next Post