Högrevsgryta med purjolök

Nu är det verkligen inte lätt att fota sin mat när det börjar bli mörkare ute. Jag får fila på hur jag ska få till det 🙂 Ikväll åt vi högrevsgryta till middag, den innehåller en del fina grönsaker och riktigt god var den med en gnutta sting i av chiliflaksen. Här kommer receptet som räcker till 3-4 personer.

Ingredienser:
500 g högrev
rapsolja + smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
4 medelstora morötter (eller 2 stora)
1 gul paprika

1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk paprikapulver
1 msk vegeta (kryddblandning från Balkan)
1 tsk chiliflakes/chilipulver
salt och peppar

1 tsk granatäppelsirap
1 tsk ketjap manis (söt soja)
1/2 dl tomatpure
1 msk senap
2 dl vatten
(ev. maizena majsstärkelse + vatten)

Gör såhär:
1. Hacka alla grönsaker fint (paprika, morot och purjolök får vara lite större bitar).
2. I en gryta hetta upp ca 4 msk rapsolja och en stor klick smör på medelhög värme. När smöret tystat lägger du i köttet och bryner det någon minut.
3. Lägg i alla grönsaker, kryddorna och smula sönder grönsaksbuljongen, rör runt 3-4 minuter.

4. Blanda granatäppelsirap, ketjap manis, tomatpure, senap och vatten och tillsätt i grytan. Lägg på locket och sänk värmen till låg. Rör runt i grytan då och då. Låt koka ca 50-60 minuter. Behövs mer vatten så tillsätt det.
5. När grytan börjar bli klar och om den är aningen vattnig så blanda 1 msk maizena majsstärkelse med 3-4 msk kallt vatten i en liten skål/glas, tillsätt i grytan och rör om. Grytan ska då tjockna.
6. Servera med potatismos, ris, eller röda linser och gärna en god sallad till.

Smaklig måltid 🍴

Leave a Reply

Your email address will not be published.