Hjärttårta med rosmönster

1 juli, 2018
Blog post

Hej allesammans! Här kommer tårtreceptet som jag gjorde till mors dag. Passande nog firade vi även bröllopsdag dagen efter, jag och mannen så vi fick några bitar då också 🙂 Tårtan är gjord i en hjärtform och innehåller två olika fyllningar + marängsmörkräm (och smörkräm till spackling). Första fyllningen är en härlig lemoncurd som perfekt bryter av den annars så söta smörkrämen. Fyllning 2 är vanlig hallongrädde som jag lagt i färska hallon som också blir lite syrlig. Väldans goda smaker måste jag säga.

Recept:

Tårtbotten (av Roy Fares):
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,5 citron, zest

Värm ugnen till 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en hjärt-form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Jag använde min KitchenAid. Blanda i det rivna skalet från en halv citron.

Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Gör ett stickprov. Efter ca 6-7 minuter fick jag lägga ett bakplåtspapper över så inte kakan brändes.

Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett galler, låt ligga kvar i formen och svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.

Lemoncurd:
1 dl citronsaft
2 dl strösocker
2 äggulor
1 ägg
50 g smör

Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda äggula och ägg i en
bunke. Koka upp citronsaft och socker och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll i äggblandningen i kastrullen, under konstant omrörning värmer du på allt tills lemoncurden börjar tjockna. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylskåp, minst 2 timmar.

Hallongrädde:
2 dl hallon
2 dl grädde

Vispa grädde, blanda i färska hallon.

Spackel (Smörkräm):
150 g rumstempererat smör
3 dl florsocker
ca 1/2 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker

Koka upp vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten och rör tills du får en slät konsistens. Den får inte vara för hård och inte för mjuk då tårtbotten bara ”dras med” då.

Dekoration (marängsmörkräm):
3 äggvitor
3 dl socker
300 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker

Värm äggvitor och socker i en kastrull till 65 grader, rör om hela tiden. Häll över blandningen till en bunke och vispa på hög hastighet till en styv maräng (jag använde min KitchenAid). När marängen svalnat efter ca 10 minuters vispande läggs bitar av smör och allra sist vaniljsockret. När marängsmörkrämen är klar ska den vara slät och klumpfri. Därefter delas den upp i 3 olika skålar och två av krämerna färgas i en lite mörkare rosa och en ljusare. Den tredje lämnas i den färg den är. Spritsas på tårtan med en större stjärntyll i valfri storlek till vita, och den mörkare rosa, rosor och ljusrosa små stjärnblommor med mindre stjärntyll för utfyllnad där det lämnats lite tomma utrymmen och på toppen av tårtan.

Follow my blog with Bloglovin

Prev Post Next Post