
Hjärttårta med chokladbottnar
Finns det något bättre sätt att fira speciella tillfällen med en hjärtformad chokladtårta? Denna tårta är en ljuvlig kombination av saftiga chokladbottnar, len hallonmousse och krämig smörkräm – en perfekt balans mellan sött och syrligt. Oavsett om du vill överraska någon du tycker om eller bara unna dig själv något extra gott, är denna tårta det självklara valet.
Att baka den här tårtan kräver lite planering, men med rätt teknik och tips blir resultatet fantastiskt! Här är några viktiga saker att tänka på:
Saftiga chokladbottnar
- Använd rumsvarma ingredienser – Smör, ägg och mjölk bör vara rumstempererade för en jämn smet. Låt de stå framme ca 1 timme innan bakning.
- Sikta de torra ingredienserna – Det förhindrar klumpar och ger en luftigare kaka.
- Baka i rätt form – Har du ingen hjärtformad form? Grädda i en rund och en fyrkantig form, och skär sedan till ett hjärta.
- Låt bottnarna svalna helt innan du skär eller monterar tårtan – annars smälter fyllningen och risken att bottnarna går sönder är större.

Slät och fin smörkräm
- Vispa smörkrämen länge – Minst 5–10 minuter för att få den fluffig och len.
- Anpassa konsistensen – Om smörkrämen är för hård, tillsätt lite mer vispgrädde. Om den är för lös, kyl den en stund och tillsätt eventuellt lite mer smör eller florsocker.
- Spackla i omgångar – Börja med ett tunt lager (crumb coat), kyl tårtan, och spackla sedan igen för en slät finish.

Hjärttårta med chokladbottnar
Mastig chokladtårta i form av ett hjärta. Fylld med hallonmousse och spacklad med chokladsmörkräm.
Ingredients
Tårtbottnar
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl strösocker
- 2.5 dl kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpasta
- 1 tsk salt
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 2 dl rapsolja
- 2.5 dl kokande vatten
Hallonmousse
- Se länk till recept nedan
Chokladsmörkräm / vanlig smörkräm
- 300 g smör, rumsvarmt
- 4 dl florsocker
- 0.5 dl kakao (endast för chokladsmörkrämen)
- 4 msk vispgrädde
- 1 tsk vaniljpasta
- 0.5 tsk salt
- ev. valfri pastafärg
Instructions
Tårtbottnar
- Klä en hjärtformad tårtform med bakplåtspapper i botten (klipp till formen så den blir exakt). Pensla kanterna med lite smör och mjöla de.
- Mät upp alla torra ingredienser i en skål.
- Koka upp vattnet.
- Häll de flytande ingredienserna (förutom vattnet) i en annan, större, skål. Vispa med elvisp så allt går ihop.
- Tillsätt de torra ingredienserna i de flytande. Vispa så allt går ihop.
- Tillsätt det kokande vattnet och vispa.
- Häll upp smeten i tårtformen. Grädda i omgångar beroende på hur många bottnar du vill ha. Jag ville inte skära i mina så jag gräddade de i 3 omgångar för att få ut 3 tårtbottnar. Alternativt att man har 3 likadan formar.
- Grädda i 150 grader i ca 35-40 minuter beroende på hur mycket smet som är i formen. Känn efter med sticka. Ta ur formen när kakan svalnat helt.
Hallonmousse
Chokladsmörkräm/vanlig smörkräm (1 sats)
För att täcka hela tårtan behöver du en sats chokladsmörkräm och en sats vanlig smörkräm som färgas i valfri färg. Alternativt två satser chokladsmörkräm.
- Vispa smöret så det blir krämigt.
- Tillsätt florsocker, vaniljpasta, salt och vispgrädde och fortsätt vispa så det krämen blir len.
- För chokladsmörkräm: tillsätt kakao. För vanlig smörkräm, tillsätt INGEN kakao utan färga smörkrämen med valfri pastafärg.
- Fortsätt vispa så allt går ihop och är klumpfritt och lent.
Lägga ihop tårtan:
Chokladbotten - hallonmousse - chokladbotten - hallonmousse - chokladbotten - chokladsmörkräm - dekoration med vanlig smörkräm
Notes
Läggs med fördel ihop dagen innan servering så gottar tårtan till sig extra mycket.