Gurabije – gammaldags bosnisk kaka

15 april, 2019
Blog post

Hej på er!
Jag har precis satt mig i soffan efter en dag full med aktiviteter. Jag har hunnit med att plantera lite lättsådda grönsaker, lagat mat, tvättat kläder, och varit ute med Melina. Nu sover hon och jag tänkte passa på att bjuda på ett kakrecept från Bosnien. Det är en kaka som kan göras på lite olika sätt, men det här är min variant utav den. Den påminner lite om mördegskaka kan man väl säga och är så gott till kaffe eller mjölk. Lätt att göra är den också!

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
7 dl vetemjöl
2 msk creme fraiche, gärna fet
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk citronsaft (eller lite riven citronzest)
2 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
1 ägg

Garnering:
strösocker

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Lägg i alla ingredienser i en bunke och blanda sedan ihop allt med händerna. Konsistensen på degen ska bli som på bild 1 här nedan – lite lätt glansig, lätt att forma samt släppa från händerna.
3. Klä en plåt med bakpapper och forma sedan 7 st runda bollar. Tryck ut dom så de blir ca 1 cm tjocka och gör tre lite djupare linjer med en kniv i varje kaka. Strö över socker.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min tills kakorna får en fin gyllenbrun färg. Låt kakorna svalna en stund innan du skär igenom dom i de skåror du gjort.

Prev Post Next Post