Blog post

Fantastiskt goda Lamingtons

3 januari 2025

Lamingtons är bakverket som av misstag blev succé! Ursprungligen kommer kakan ifrån Australien och enligt historien var det en tjänsteflicka som lite klumpigt tappade en sockerkaka i smält choklad. Lord Lamington som skulle bli serverad denna kaka föreslog att flickan rullade den i kokos så gästerna slapp bli kladdiga om fingrarna, och ja, resten är historia!

Det här är även en kaka som är mycket populär på Balkan, i synnerhet bland barn. Många bakar den vid olika högtider men den funkar lika bra att äta en vanlig måndag skulle man vilja det.

Det som gör att själva ”sockerkakan” har en lite annorlunda textur och klarar att bli doppad i chokladmjölk är att man i steg 1 mixar socker med smör till en krämig massa innan man sedan tillsätter äggen. Kakan blir på så vis lite mer kompakt istället för fluffig och funkar utmärkt att bli doppad och rullad utan att falla sönder.

Hur förvaras Lamingtons och hur länge klarar de sig?
Lamingtons förvaras bäst i en tätförslutande burk i kylskåpet. Dock tycker jag att de är godast när de fått stå framme en stund innan de äts, så det kan man med fördel planera innan man serverar kakan. Lamingtons håller upp till 3-4 dagar i kylskåpet innan kakan börjar bli torr. Det funkar dock utmärkt att frysa in upp till 3 månader.

lamingtons recept

Lamingtons

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 45 minutes

En fantastiskt god kaka som är populär i många länder. Doppad i mjölkchoklad och rullad i kokos gör att den går hem hos både stora som små.

Ingredients

  • 80 g smör + 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1.5 dl rapsolja
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk kokos

  • Mjölkchoklad
  • 150 g choklad av valfri sort
  • 2 dl mjölk
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 påse kokos (200 g)

Instructions

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form (25x35 cm) med bakplåtspapper.
  2. Mixa ihop smör och socker i en skål, med elvisp. Tillsätt ägg, rapsolja och mjölk och mixa ihop.
  3. Tillsätt mjöl, bakpulver och 2 msk kokos, vänd runt med en slickepott så smeten går ihop.
  4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Testa med en tandpetare om kakan är klar - stick ner den i kakan och kommer den ut torr så är det färdigt.
  5. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.

Mjölkchoklad

  1. Dela chokladen i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med smöret eller margarinet. Smält chokladen och smöret på låg värme.
  2. Tillsätt mjölken och rör om. Ta av från plattan när mjölkchokladen är lite mer än fingervarm.
  3. Ta fram en tallrik och häll ut kokos på den. Ta en sockerkaksruta och doppa i mjölkchokladen med hjälp av en gaffel. Se till att hela rutan täcks. Rulla kakan i kokos och lägg den sedan åt sidan.
  4. Ät direkt eller spara tills senare!

Notes

Kan förvaras i kylskåp i en tätförslutande burk upp till 4 dagar. Går också att frysa upp till 3 månader.

Hoppas du bakar mina goda Lamingtons. Lämna gärna en kommentar om hur det gick ♥️

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Föregående inlägg Nästa inlägg
Skip to Recipe