
Citronpaj med bränd italiensk maräng
En syrlig paj med smak av citron kombinerat med en söt och krämig italiensk maräng. Helt fantastiskt gott!

Det här receptet är inspirerat av den amerikanska key limepajen där lime fint går ihop med sötad kondenserad mjölk. Istället för lime har jag använt citron. Det går såklart att toppa med något enklare än italiensk maräng, exempelvis vispgrädde, men jag tycker att det blir absolut godast med maräng. Pricken över i:et är att bränna av marängen med en gasbrännare.

Marängen (eller vispgrädden) går såklart att bre på men jag tycker att det blir finast att spritsa. Hela bakverket får en lyxigare touch och spritsar man runt pajen (eller pajerna) ser de ut som små kransar.

Citronpaj med bränd italiensk maräng
En syrlig paj med smak av citron kombinerat med en söt och krämig italiensk maräng. Helt fantastiskt gott!
Ingredients
Pajdeg
- 120 g smör
- 100 g digestivekex
- 80 g havregryn
Fyllning
- 5 äggulor
- 1 burk sötad kondenserad mjölk
- 1 msk rivet citronskal
- 1 dl citronsaft, från två citroner
Italiensk maräng
- 3 äggvitor
- 0.75 dl vatten
- 2 dl strösocker (till sockerlag)
- 2 msk strösocker (till äggvitan)
Garnering
- Bränd italiensk maräng eller vispgrädde
Instructions
Pajdeg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram en matberedare och mixa digestivekex och havregryn till smulor.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda smöret med smulorna i en skål.
- Tryck ut i små eller stora former med löstagbar botten.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Fyllning
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Tvätta citronen och riv skalet. Dela citronen och pressa ut saften.
- Rör ihop äggulor i en skål, tillsätt kondenserad mjölk, citronskalet och citronsaften. Rör väl tills allt gått ihop.
- Häll smeten i formen eller formarna, akta så det inte spiller över kanten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter beroende på formstorlek. Ytan ska vara glansig och aningen fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Italiensk maräng
- Koka upp 2 dl socker med vattnet. Ta fram en godistermometer och håll koll på värmen.
- När sockerlagen når ca 110 grader börjar du vispa marängen med 2 msk socker (lättast i en köksassistent).
- När sockerlagen når 124 grader hälls den i en stråle ner i den vispade marängen. Fortsätt vispandet tills marängen svalnar och blir kall.
Garnering
Spritsa på marängen på pajen och bränn av den med en gasolbrännare. Serveras helst omgående men kan stå i kylskåp i 1-3 dagar.


Glad bakning ♡