Chokladtårtornas chokladtårta

5 november, 2020
Blog post

Ja minsann, vilken passande rubrik på dagens recept! Om man är sugen på choklad ska man ge sig på och göra den här tårtan. Den är så maffig och god, OCH faktiskt ganska så enkel att göra. Enkelheten ligger i att det är samma smörkräm i tårtan som runtom så man behöver inte besvära sig med att göra olika fyllningar. Tårtbottnarna är bakade i en form på 20 cm/diameter. De bakas med fördel i två formar (eller i två omgångar om man bara har en form). Receptet kräver också buttermilk, som är väldigt vanligt i exempelvis det amerikanska köket. Lyckligtvis går det att göra egen buttermilk superenkelt genom att blanda mjölk och vitvinsvinäger. Jag skulle inte rekommendera att skippa buttermilken då den gör tårtbottnarna extra saftiga. Nu till själva receptet.

Tårtbotten

Ingredienser:
240 ml buttermilk (240 ml mjölk + 1 msk vitvinsvinäger)
250 g vetemjöl
400 g strösocker
80 g kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
200 ml rapsolja
2 tsk vaniljsocker
200 ml hett vatten

Gör såhär:
1. Börja med att göra din egen buttermilk. Häll upp 240 ml mjölk i ett glas och tillsätt 1 msk vitvinsvinäger. Rör om och låt stå ca 10 min tills det blir lite grumligt.
2. Smörj två formar med smör, 20 cm/diameter, och klipp till bakplåtspapper som passar formen och lägg det i botten. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ställ åt sidan.
4. Vispa ihop ägg, rapsolja och vaniljsocker. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa lätt tills allt går ihop.
5. Blanda i din hemmagjorda buttermilk, rör om, och tillsätt sist det heta vattnet. Rör om tills allt är klumpfritt. Smeten ska vara ganska rinnig.
6. Häll smeten i formarna, försök få lika mycket i varje form. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera med tandpetare så bottnarna är färdiga. Stickan ska vara torr.
7. Låt svalna innan bottnarna stjälps upp.

Chokladsmörkräm

Ingredienser:
400 g smör, rumsvarmt
700 g florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g kakao
6-7 msk vispgrädde

Gör såhär:
1. Vispa smöret krämigt och ”vitt”. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och kakao. Fortsätt vispa i några minuter samtidigt som du tillsätter vispgrädden, lite i taget, tills frostingen blir krämig och len.

Chokladganache

Ingredienser:
150 g mörk choklad
50 ml vispgrädde

Gör såhär:
1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.
2. Värm upp vispgrädden till ca 70-80 grader. Den ska inte koka.
3. Häll över den varma vispgrädden över chokladen och rör om efter en stund tills du får en len och fin ganache.

Sätta ihop tårtan

Fyll din tårta med smörkrämen och spackla sedan hela tårtan så den blir jämn. Efter första lagret smörkräm så läggs den i kylskåp för att stelna innan lager 2 spacklas på. När du är nöjd med den finishen så är det dags att hälla på ganachen. Jag brukar hälla min ganache i en liten spritsflaska och sedan gör jag ”dripen” först (alltså det som rinner nerför tårtan). När jag är nöjd med det går jag vidare till att täcka toppen av tårtan med ganachen. Det som är kvar av chokladsmörkrämen lägger jag i en spritspåse med stjärntyll och spritsar toppar runt om toppen av tårtan. Jag gör också en liten dekorativ kant nedtill. Avslutningsvis stör jag på lite chokladströssel på tårtan.

Lycka till med tårtbaket!

Prev Post