Chokladcupcakes med vanilj och kola

2 november, 2018
Blog post

Hej allesammans!
Det var längesedan jag gjorde cupcakes så här kommer ett lite festligt recept. Det är vanliga chokladmuffins men som jag gröpt ur lite och hällt i kolasås. Sen gjorde jag vaniljsmörkräm som är lite färgad med pastafärg. Slutligen ringlade jag över lite kolasås över frostingen. Så gott! Receptet ger 12 st cupcakes.

Börja med att göra kolasåsen eftersom den måste svalna helt innan den används. Recept på min kolasås hittar ni HÄR. När kolasåsen är gjord ställ den åt sidan för att helt svalna. Vill man inte ha så mycket kolasås så är det bara att halvera receptet.

Ingredienser muffins:
60 g smör, rumsvarmt
120 g strösocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
40 g kakao
70 g creme fraiche
110 g vetemjöl
0,5 dl mjölk

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader och klä sedan en muffinsplåt med muffinsformar.
2. Vispa ihop smör och socker med en mixer tills det blir krämigt.
3. Tillsätt ägget och vaniljsockret, mixa. Tillsätt sedan salt, bakpulver och kakao, mixa.
4. Häll i creme fraiche och rör om. Därefter tillsätts  mjöl och mjölk. Blanda så det går ihop och blir klumpfritt.
5. Fyll muffinsformarna (2/3) och baka mitt i ugnen 18-20 minuter. Gör stickprovet med en tandpetare för att se om muffinsen är klara. Stickan ska inte ha några kakrester/smet på sig. Låt svalna helt innan frostingen spritsas på.

Frosting:
200 g rumsvarmt smör
400 g florsocker
2 tsk vaniljpasta
2 tsk vispgrädde

Gör såhär:
1. Mosa och vispa smöret med en mixer (eller köksassistent)
2. Tillsätt florsockret lite i taget och fortsätt vispa hela tiden.
3. Mixa i vaniljpastan och vispgrädden och fortsätt mixa tills du har en slät och fin konsistens av frosting.

Montering:
1. När muffinsen och kolasåsen svalnat är det dags att gröpa ur muffinsen ca 1,5 cm djupt och brett och fylla med lite kolasås. Jag använde baksidan av en frosting-tyll som jag stack ner i muffinsen, vred om och fick ett fint hål men det går lika bra att använda en kniv.
2. Fyll hålet och sätt sedan tillbaka den urgröpta toppen.

3. Fyll en spritspåse med valfri tyll med frosting (jag använde en stor öppen stjärntyll eftersom jag ville spritsa rosor). Spritsa rosor eller något annat du gillar. Om du väljer rosor så börjar du spritsa från mitten och fortsätter sedan i en cirkel utåt tills hela muffinsen är täckt.
4. Avsluta med att ringla lite kolasås över vaniljfrostingen.

Prev Post Next Post