Blog post

Cakepops

30 januari 2025

Cakepops som är gjorda på överbliven smet av red velvet cupcakes.

Till vardags jobbar jag som lärare på högstadiet. Jag kan ha råkat säga till mina 6 klasser att om alla i klassen får alla rätt eller max ett fel på något glosförhör så skulle jag bjuda klassen på fika. Det har aldrig hänt under mina 10 år som lärare så jag tänkte att det inte skulle hända nu heller. Men, en klass lyckades med utmaningen och som belöning fick de dessa cakepops + lite chokladbollar.

Cakepops går att göra på många olika sätt. Jag experimenterade med ett cupcakesrecept och var inte riktigt nöjd med det till just cupcakes men upptäckte att det blev toppen till cakepops. För att göra bollarna formbara hade jag i en stor matsked med överbliven citron-cream-cheesefrosting. Sedan blandar man allt ordentligt och formar till bollar. Pinnarna doppar jag i choklad eller, som i det här fallet, chocodrip och sticker sedan i bollarna. In med allting i frysen i 15-20 minuter.

När bollarna stelnat tar jag ut de ur frysen och smälter resterande av min choklad eller chocodrip. Jag doppar bollarna i chokladen, skakar bort överflödet, och ställer cakepopen på ett bakplåtspapper. Det finns en liten reel på min instagram hur jag gör.

Efter den processen är det bara att dekorera utifrån egna preferenser och eventuellt tema.

Här kommer i alla fall receptet jag använde till själva kaksmeten.

Red Velvet Cakepops

2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
en nypa salt
1/2 dl rapsolja
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljpasta
1 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk röd pastafärg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Klä en form på ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. I en mellanstor skål blandas mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt.
  3. Vispa ihop ägg och socker (inte jätteporöst), tillsätt oljan, vaniljpastan, mjölk, vitvinsvinäger och den röda pastafärgen.
  4. Vänd i mjölblandningen och rör tills smeten är klumpfri.
  5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills du gör stickprovet med en tandpetare och den kommer ut torr.
  6. Låt kakan svalna något och lägg den sedan i en skål tillsammans med frostingen. Knåda tills du kan forma bollar.

Citron-cream cheese Frosting

150 g cream cheese
3 dl florsocker
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljpasta
1 tsk citronzest
(OBS! Om du gör frostingen enbart till cakepopsen kommer du att få massor över)

Gör så här:

  1. Vispa smöret så det blir krämigt. Tillsätt cream cheese och fortsätt vispa så det går ihop fint.
  2. Tillsätt florsocker, vaniljpasta och citronzest. Vispa så det går ihop.
  3. Dekorera cupcakes eller andra passande kakor.

Glad bakning

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Föregående inlägg Nästa inlägg