Buhtle – fylld vetebulle från Balkan

21 augusti, 2021
Blog post

Buhtle är något som jag inte brukar göra ofta av någon konstig anledning. Jag vet egentligen inte varför, för alla ifrån vuxna till barn älskar de. Buhtle är annars väldigt populärt på Balkan och görs på många olika sätt. Vissa formar de runda som bullar och vissa gör de mer avlånga. Det karaktäristiska är att de är fyllda med någon form av sylt/marmelad och på senare tid även någon chokladfyllning, som exempelvis nutella. Sen läggs varje buhtla i en ugnsform där de får jäsa och gräddas så de växer ihop, och när de är sådär nygräddade och färska häller man upp ett glas kall mjölk och njuter av livet lite extra för nybakat är det bästa som finns. Till det här receptet har jag spelat in en video där man kan se från början till slut hur jag gör dessa ljuvliga små vetebullar. TITTA HÄR.

Ingredienser:
ca 700 g vetemjöl
50 g jäst för söta degar (färsk eller torr funkar lika bra)
0.75 dl strösocker
1/2 tsk salt
50 g halv-smält smör, eller väldigt rumsvarmt
0.5 l mjölk
ca 1 dl valfri sylt/marmelad (jag använde nyponmarmelad)
ca 1.5 dl nutella
3-4 msk flytande smör till pensling
florsocker till garnering

Gör såhär:
1. I en stor skål häll i mjölk och tillsätt jäst, socker och salt. Blanda om och låt stå någon minut.
2. Tillsätt lite mjöl i taget, knåda. När ca halva mjölet är i blandas det i smör i degen, sedan resten av mjölet. Fortsätt knåda tills du får en glansig och elastisk deg. Jäs degen i ca 1 h (tills den dubblat i storlek) under en bakduk.
3. Smöra en ugnsplåt (35×20 cm) med generöst med smör. Mjöla bordet och stjälp ur degen. Kavla ut en rektangel eller kvadrat ca 2 mm tjock. Använd en pizzaslicer (eller kniv) och skär ut rektanglar, mina var ca 10×5 cm och vissa kanske blev 12×5 cm. Se videon för bättre referens. Fyll sedan varje rektangel med valfri fyllning, vik på mitten och nyp ihop kanterna. Ändarna förs ihop under bullen och placeras med skarvsidan neråt i formen.

4. Lägg bullarna i formen med ca 1 cm mellanrum. Jäs under bakduk i ca 20 min. Under tiden värms ugnen upp till 200 grader. Innan bullarna gräddas penslas de med flytande smör.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk i 15 minuter innan du pudrar på florsocker.
6. Äts bäst färska tillsammans med ett glas iskall mjölk. Varning för att fyllningen kan vara mycket varm!

Buhtle går utmärkt att frysa!

Hoppas det smakar!

Prev Post Next Post