Blog post

Bosnisk gulasch

16 augusti, 2021

Hej på er!

Här kommer ett riktigt smarrigt recept på en bosnisk gulasch gjord på oxfilé – perfekt att göra nu när hösten verkar vara på intåg. Vanligtvis görs en gulasch på grytbitar eller högrev men jag ville lyxa till det lite idag och använde en halv oxfilé. Har man inte det så funkar det alldeles utmärkt med något av de andra ovannämnda alternativ. Jag gör min gulasch på ett litet speciellt vis och för att demonstrera det har jag spelat in en liten video som finns på min instagram, spana in den vetja! Men nu till receptet.

Ingredienser:
ca 500 g oxfilé (eller grytbitar eller högrev)
smör till stekning
1 gul lök
3 mindre morötter
2-3 vitlöksklyftor
1/2 chilifrukt
en näve bladpersilja
3 msk tomatpuré
vatten (1 dl + så mycket som krävs så det precis täcker köttet)
1 msk chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk vegetakrydda
salt och peppar efter tycke

Gör såhär:
1. Putsa och skär köttet i mindre bitar.
2. Hetta upp smör i en gryta (jag använde en teflongryta) och lägg i köttet så det får brynas. Köttet kommer börja att släppa vätska vilket vi vill ska reduceras bort. Detta kan ta 20-30 minuter. Under tiden så hackas det lök, morötter, vitlöksklyftor, chili och bladpersilja fint. Inga andra ingredienser läggs i grytan med köttet förens köttsaften är reducerad till ca 2 msk i botten. Köttet bryns då lite och får färg samtidigt som det fräser ordentligt i grytan. Rör om så inget bränns vid. Viktigt är att köttet börjar fräsa då vet man att man kan gå vidare till nästa steg.

3. Tillsätt den hackade löken och rör om i ca 3-4 minuter. Det ger en fin, lätt karamelliserad smak. Därefter tillsätts tomatpuré, rör om ca 2 minuter innan du tillsätter 1 dl vatten. Låt det fräsa och sjuda en stund, ca 4-5 minuter innan du tillsätter resten av grönsakerna förutom bladpersiljan.
4. Rör i chilisås, paprikapulver, vegeta samt salt och peppar. Blanda väl. Häll i vatten (så mycket som krävs) så att det precis täcker köttet, lägg på ett lock men lämna en glipa. Vi vill att vätskan ska reduceras en aning. Låt koka på svag värme i ca 40-60 minuter. När gulaschen nästan är klar tillsätts bladpersiljan. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.
5. Servera med potatismos (eller ris) och en god sallad.

Hoppas det smakar!

Prev Post Next Post