Blog post

Amerikansk äppelpaj

26 september, 2018

Hej på er!
Vi fortsätter det amerikanska temat tycker jag med en härligt god äppelpaj! Den här pajen innehåller många äpplen, närmare bestämt 12 stycken! Det går åt kan jag säga eftersom den behöver fyllas då min form är relativt djup. Pajen serveras med en härlig vaniljkräm som går utmärkt ihop med de lite syrliga äpplena. Hoppas ni testar mitt recept!

Ingredienser:
1/2 tsk vitvinsvinäger
5 msk kallt vatten
5,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg att pensla pajen med

Gör såhär:
1. Blanda vinäger och vatten i ett glas och ställ åt sidan.
2. Blanda övriga ingredienser i en skål och tillsätt smöret. Knåda med fingrarna tills allt precis gått ihop och stjälp sedan ut allt på ett bakbord och knåda tills degen blir lätt glansig.
3. Dela degen så du får två bitar, en bit ska vara större än den andra då den ska vara botten. Ställ sedan degen inplastad i kylskåp i 30 minuter.

Fyllning:
12 äpplen
1 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
3 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
1 krm kanel
1 krm kardemumma

Gör såhär:
1. Skala och kärna ur äpplena. Skär sedan i tunna skivor (jag använde en matberedare för ändamålet).
2. I en stor stekpanna lägger du i äppelskivorna, blanda i alla övriga ingredienser och stek på medelhög värme tills äppelskivorna nästintill blir karamelliserade.

Sätta ihop och grädda pajen:
1. Ta ut degen från kylskåpet. Den större biten kavlar du ut till en rund form som täcker din pajform på ca 24 cm/diameter upp över kanterna. Platta till degen så den verkligen täcker alla kanter, överflödig deg kan du försiktigt vika under så du får som ett band runt kanten.
2. Med den andra biten deg skär du remsor som flätas, placera runt formens kant så du vet hur mycket som behövs. Fäst flätorna med lite ägg.
3. Fyll pajen med äppelfyllningen och med överbliven deg smular du över fyllningen.

4. Grädda under aluminiumfolie i 30 minuter på 180 grader, ta sedan bort folien och baka ytterligare 15 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
5. Låt svalna helt innan servering. Pajen serveras med vaniljkräm/sås.

Prev Post Next Post